Pop-up banenstore in het ziekenhuis: hoe het JBZ nieuwe collega’s en meer verbinding vond
Wat gebeurt er als je HR letterlijk midden in het ziekenhuis plaatst? In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) zorgde dat voor nieuwsgierige blikken, fijne gesprekken en zelfs nieuwe collega’s. De pop-up banenstore begon als een spontaan idee, maar groeide uit tot een plek waar collega’s en bezoekers elkaar laagdrempelig wisten te vinden. Maartje Elbersen, Unithoofd HR bij het JBZ, vertelt hoe dit relatief eenvoudige initiatief verrassend veel in beweging bracht.

Een spontaan idee op een strategische plek
“Het idee kwam van onze manager,” vertelt Maartje. “Zij kende het concept van Defensie en dacht meteen aan onze ziekenhuisboulevard: een open ruimte met balies en veel aanloop. Dat leek ons een geweldig idee. Toevallig was er net tijdelijk een ruimte vrij op de boulevard. Perfect moment dus.”
Samen met de JBZ Academie zette HR de eerste pop-up banenstore op poten. Geen ingewikkeld plan, gewoon doen met veel enthousiasme. Met rekken vol vacaturekaarten, een etalagepop met OK-kleding en een grote banner trokken ze de aandacht. Aan een gezellige statafel stonden steeds twee collega’s klaar: eentje van HR (vaak recruitment) en eentje van de academie (een opleidingsadviseur).
Gewoon even binnenlopen
De pop-up was zes maanden open, op maandag, dinsdag en donderdag. “Er was behoorlijk veel aanloop met diverse vragen,” vertelt Maartje. “Collega’s met loopbaanvragen, bezoekers die nieuwsgierig waren, ouders die een baan of stage zochten voor hun kind. Maar ook mensen die toevallig langsliepen en dachten: hé, dit is misschien iets voor mij of iemand die ik ken.”
Sommigen kwamen goed voorbereid, na een bericht op intranet of social media. Anderen wandelden spontaan naar binnen.
Meer gesprekken, meer bereik, meer energie
De pop-upstore bleek een schot in de roos. “We hebben echt zóveel mensen gesproken,” zegt Maartje enthousiast. “Vooral in het begin ook veel collega’s. Die drempel was ineens veel lager om gewoon even langs te lopen.”
Ook bezoekers die je normaal gesproken niet bereikt via de website, kwamen nu spontaan binnenlopen. “Dat is echt de winst van fysiek aanwezig zijn. Er kwamen mensen met interesse in vakantiewerk, in een overstap naar de zorg of met andere vragen. Die hadden we anders waarschijnlijk nooit gesproken. We hadden bovendien vacatures openstaan in allerlei richtingen,” vertelt Maartje. “Van logistiek en ICT tot de keuken, artsen en verpleegkundigen. We wilden er daarom echt voor iedereen zijn.”
Het leverde het JBZ veel op. “Mensen hebben via de pop-up daadwerkelijk een baan gevonden. En dat terwijl we er zonder concrete verwachting in stapten. We wilden vooral zichtbaar zijn, het gesprek aangaan. Kijken wat er leeft en welke vragen er spelen. En dat is enorm gelukt. We kregen er als HR én als academie veel positieve energie van. Bovendien zagen we dat mensen door de gesprekken ook echt in beweging kwamen: ze maakten afspraken met een loopbaancoach of meldden zich aan voor een vacature-alert. Dat soort bewustwording is zo waardevol.”
Geen groots plan, gewoon doen
Het mooiste volgens Maartje? “We hebben het gewoon gedaan. Geen uitgebreid plan, wel veel betrokkenheid én enthousiasme. Iedereen hielp mee, we maakten een rooster in Excel, verzamelden spullen van overal en gingen aan de slag. Zo simpel kan het soms zijn.”
En nu? Doorpakken!
De pop-upstore is inmiddels gesloten. De ruimte was tijdelijk beschikbaar wat ook past bij het concept ‘pop-up’. Maar het initiatief krijgt zeker een vervolg. “We zijn aan het kijken hoe we dit in een iets kleinere vorm kunnen voortzetten. Wel weer op een plek waar je makkelijk even binnenloopt. Want juist dat maakt het verschil.”
Tip voor andere zorgorganisaties
Tot slot heeft Maartje een tip voor organisaties die iets soortgelijks willen proberen: “Begin gewoon! Ga niet eindeloos plannen. Gebruik wat je al hebt, zet die tafel neer en kijk wat er gebeurt. Grote kans dat je verrast wordt door hoeveel er in beweging komt.”