Hoe Sociale Teams Helmond medewerkers laat sprankelen

Irske Wassenberg en Erni Venhovens zijn teamcoaches bij Sociale Teams Helmond (STH). Bij STH kun je als inwoner van Helmond terecht als je een vraag hebt of probleem ervaart in het dagelijks leven. Dit kan bijvoorbeeld gaan over vragen rondom opvoeden en opgroeien, wonen, geld, sociale contacten, enz. Als teamcoaches ondersteunen zij hun teams bestaande uit sociaal werkers én zijn ze lid van het 4-koppige Management Team. Bij STH weten ze als geen ander hoe belangrijk het is om de medewerker écht centraal te zetten. Kleine initiatieven kunnen al het verschil maken. Wij gingen hierover met Irske en Erni in gesprek.  

STH

Medewerkers als sterspelers

Binnen STH zijn de eigen medewerkers de belangrijkste sterspelers. Zij verdienen aandacht en waardering en het MT zorgt ervoor dat hier meerdere keren per jaar ook echt de tijd voor wordt genomen. “Anders blijf je maar doorgaan en meters maken, terwijl stilstaan heel belangrijk is.”

Eén van de belangrijkste taken hierbij is het organiseren van een STH-dag. “Deze dag is een cadeau voor onze medewerkers en we vinden het daarom belangrijk dat het MT deze dag voor hen organiseert.” Vanuit de input van medewerkers, stelt het MT een programma op dat bestaat uit een inhoudelijk en luchtig gedeelte, een verwenlunch, inspirerende workshops en waar veel waarde aan wordt gehecht; tijd voor ontmoeting.   

“De dag is gekoppeld aan een speciaal thema. Dit jaar was dat ‘Vakmanschap’. We nodigen collega’s dan ook uit om zelf een workshop te verzorgen, vanuit hun passie en vakmanschap. Zij zijn de experts en we vinden het belangrijk dat zij hun vakmanschap met elkaar kunnen delen.” 

Naast eigen medewerkers, nodigt het MT ook netwerkpartners uit om een workshop te verzorgen. Zo ontstaat een divers programma en is er voor ieder wat wils. “We willen dat de dag leuk, inspirerend en informatief is. Afgelopen jaar trapten we af met een cabaretière die het Sociaal Werk op een luchtige manier even onder de loep nam. We hebben samen flink gelachen en de dag was nog maar net begonnen!”

Gelukskaarten als instrument voor werkgeluk

Een bijzondere actie die door het MT dit jaar gekoppeld is aan de STH-dag, is het uitreiken van een gelukskaart; oftewel een extra dag om iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Deze kaart kun je als medewerker inzetten zonder dat je hiervoor verlof inlevert. “Deze dag is voor jezelf. Vind je het bijvoorbeeld leuk om met je moeder te winkelen, of wil je naar de sauna met een vriendin, dan kan dit allemaal. Het gaat om jouw geluk en vitaliteit, jouw welzijn.”

De kaart was een grote verrassing voor de STH-ers. Op dit cadeau hadden zij niet gerekend. Om de kaart in te zetten, is geen verantwoording nodig. Je informeert je leidinggevende en gaat iets doen wat jou echt gelukkig maakt. “De kaart wordt al volop ingezet. Zo is er een collega die van tekenen houdt en de hele dag in de weer is met portret tekenen.”  

Bij STH geloven ze erin dat aandacht voor werkgeluk eraan bijdraagt dat mensen loyaal zijn aan de organisatie en er graag aan het werk blijven. De kaartenactie is ook in de buitenwereld niet onopgemerkt gebleven. Collega’s posten erover op LinkedIn en zorgen er zo mede voor dat STH opvalt als werkgever die voor haar medewerkers staat. In de huidige arbeidsmarkt is deze positieve bijdrage aan de ‘employer branding’ natuurlijk zeer gewenst. 

Sprankelen op de Brainport Human Campus

 Voor de organisatie van de STH-dag werkten we samen met eventbedrijf Sprank, onderdeel van Driessen Groep. Op de Brainport Human Campus in Helmond hebben zij de dag tot in de puntjes verzorgd. “Op onze eigen locatie is deze dag niet mogelijk, maar ook als dat wel mogelijk was, zouden we kiezen voor een externe locatie. Als je buiten kantoor bent en je zet je telefoon uit, dan ben je er ook echt even helemaal uit.” 

Irske en Erni zijn enthousiast over de mogelijkheden die de campus hen biedt. Een fijne grote ruimte voor de start van de dag, diverse workshopruimtes, een mooi terrein en een geweldige lunch. Daarnaast heeft Sprank veel ervaring in het organiseren van inspirerende medewerkersevents. Hun toevoegingen in het programma maakte dat het event een hele beleving is geworden. “In de evaluaties wordt door onze collega’s opvallend vaak die lekkere lunch benoemd.” De STH-dagen worden hoog gewaardeerd en Irske en Erni zijn dan ook alweer bezig met de eerste voorbereidingen voor volgend jaar.  

Binden en boeien vanuit waardering en werkgeluk

“Als het gaat om binden en boeien van medewerkers, dan zetten we ons hier het hele jaar voor in. We laten zien dat we oog hebben voor het welzijn en werkgeluk van medewerkers. Onze STH-dag is hiervan een mooi voorbeeld, maar we organiseren bijvoorbeeld ook een zomeracademie waarbij collega’s de mogelijkheid wordt geboden om kennis te delen en focusweken waarin je bijna geen afspraken hebt en je tijd en ruimte hebt voor o.a. administratie en innovatie.”

In de teams van STH is werkgeluk een terugkerend thema op de agenda van het teamoverleg. “We toetsen regelmatig of we nog steeds goed bezig zijn. We willen van medewerkers weten wat werkgeluk voor hen betekent en hoe we hier vanuit het MT aan kunnen bijdragen. We zetten de individuele medewerker centraal.”

Ook in de toekomst wil STH haar medewerkers graag positief blijven verrassen vanuit hun visie: investeren in werkgeluk betekent investeren in het behoud van werkgelukkige medewerkers.   

Irske en Erni hebben nog een goede tip voor zorg- en welzijnsorganisaties: “Zie de medewerker, zet de medewerker centraal, ben als MT faciliterend en zorg er met momenten voor dat je de professional in het zonnetje zet. Dit wordt door medewerkers gezien en gewaardeerd.”

Ben jij ook op zoek naar een sprankelend event voor jouw organisatie? Neem dan eens contact op met Sprank. Zij kennen de ingrediënten die beleving creëren en voegen hieraan graag een sprankje magie toe. Zo worden jouw events ervaringen die medewerkers niet snel vergeten.  

Liever even sparren?

Vera denkt graag mee om jouw uitdagingen om te zetten in oplossingen.

Neem contact op