De kracht van generatieverschillen: samen sterker in de zorg
In zorgteams werken meerdere generaties zij aan zij: van ervaren babyboomers tot zelfverzekerde Gen Z'ers. Dat biedt kansen, maar zorgt ook voor wrijving. Verschillende verwachtingen, communicatiestijlen en werkvoorkeuren kunnen de samenwerking bemoeilijken. Tegelijkertijd schuilt in die diversiteit juist de kracht van een sterk team. Nu personeelstekorten nijpend zijn en duurzame inzetbaarheid centraal staat, is het voor HR-professionals in de zorg belangrijker dan ooit om generaties effectief te laten samenwerken. Hoe pak je dat aan?

Generatieverschillen op de werkvloer begrijpen
Om tot samenwerking te komen, is inzicht nodig in wat generaties van elkaar onderscheidt. Volgens ZorgDesQ:
- Babyboomers (1940-1955): hechten aan structuur en hiërarchie; gedreven en idealistisch.
- Generatie X (1955-1970): nuchter en zelfredzaam met een no-nonsensementaliteit.
- Pragmatische generatie (1970-1985): zoekt balans en ontwikkeling; is open en interactief.
- Millennials (1985-2000): informeel, flexibel en digitaal vaardig.
- Generatie Z (2000-2015): multitaskers die graag zelfstandig ontdekken en denken in kansen.
Kortom, elke generatie kent zijn eigen unieke kwaliteiten en kenmerken welke kunnen leiden tot onbegrip, maar juist ook tot aanvulling. Door elkaars kwaliteiten te benutten, ontstaat een team dat creatiever, innovatiever en veerkrachtiger is.
Gemengde teams: benut de kracht van diversiteit
Een idee om samenwerking te stimuleren tussen ervaren en jonge zorgprofessionals is om hen samen te brengen in een team. Op deze manier ontstaat er een gemengd team en kan op een laagdrempelige manier uitwisseling worden gestimuleerd. Het is belangrijk dat er interesse en nieuwsgierigheid is naar elkaar, en dat medewerkers zichzelf openstellen en bereid zijn om vernieuwing te omarmen.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt diversiteit binnen een team met zorgprofessionals veel voordelen. Teams met diverse achtergronden zijn vaak effectiever in het oplossen van problemen en denken creatiever. Daarnaast draagt een gevarieerd team bij aan het begrijpen van verschillende perspectieven en ideeën. Voorwaarde is wel dat er actief gewerkt wordt aan teamverbinding en het bespreekbaar maken van generatieverschillen.
Levensfasegericht HR-beleid
Zorgmedewerkers in verschillende levensfasen hebben uiteenlopende wensen op het gebied van werk. Een jonge collega hecht bijvoorbeeld meer waarde aan flexibiliteit, terwijl een ervaren kracht waarde hecht aan stabiliteit of erkenning. Door dit serieus te nemen en beleid hierop af te stemmen, vergroot je de betrokkenheid en het werkgeluk.
Dit beleid kan zowel de werkgever als zorgprofessional handvatten bieden om effectiever samen te werken, de werktevredenheid te verhogen en de werkdruk beter te verdelen. Betrek medewerkers uit verschillende generaties actief bij het vormgeven van dit beleid. Zo zorg je voor herkenning én draagvlak. Ook kunnen zorginstellingen onderling met elkaar informatie en ervaringen uitwisselen over hoe zij aandacht hebben voor dit onderwerp.
Job crafting: werk vormgeven naar eigen voorkeur
Autonomie is een belangrijke drijfveer voor veel zorgprofessionals, ongeacht leeftijd. Het fenomeen ‘job crafting’ biedt een interessante mogelijkheid voor zorgprofessionals om hun werk op een manier in te richten die beter aansluit bij hun persoonlijke voorkeuren en behoeften. Deze aanpak kan voor iedere generatie voordelen bieden en daarmee bijdragen aan een hoger werkplezier en een meer duurzame werkrelatie. Voorbeelden hiervan zijn het ruilen van taken met collega's, het op een alternatieve manier uitvoeren van werkzaamheden, het afstoten van bepaalde taken of juist het toevoegen van uitdagende verantwoordelijkheden. Onderzoek toont aan dat job crafting een positieve invloed heeft op betrokkenheid, werktevredenheid en bevlogenheid.
Intergenerationele coaching
Intergenerationeel leren of coachen betekent dat medewerkers van verschillende leeftijden bewust samenwerken om kennis, ervaringen en inzichten te delen. Dit stimuleert wederzijds begrip en respect, en draagt bij aan sterkere teamrelaties. Een praktische vorm hiervan is het buddysysteem, waarbij een nieuwe medewerker gekoppeld wordt aan een ervaren collega. Dit bevordert niet alleen een goede onboarding, maar zorgt ook voor uitwisseling van inzichten tussen generaties. Volgens Reijn staat verbinding, vakmanschap en menselijke betrokkenheid centraal om effectief een buddy-systeem te kunnen implementeren.
Kortom, effectieve samenwerking tussen generaties vraagt om bewust HR-beleid, gericht op verbinding, maatwerk en wederzijds begrip. Of het nu gaat om coaching, gemengde teams, levensfasegericht beleid of job crafting: het doel is altijd hetzelfde. Elkaar versterken, samen groeien. Want juist in het verschil zit de kracht.
Dit artikel is geschreven door Esmée Leidelmeyer, junior HRM-professional bij Reijn. Meer weten over generatiemanagement, teamontwikkeling en duurzame inzetbaarheid in de zorg? Neem contact met ons op of bezoek www.reijnhrm.nl.